torsdag 18 februari 2016

Fler testar sig men ingen skyddar sig!


Läste en väldigt intressant artikel på SVT igår angående könsjukdomar. Artikeln berättar att Folkhälsomyndigheten ser en kraftig ökning av könssjukdomar så som klamydia och gonorré i Sverige.

Under förra året rapporterades hela 37,808 fall av klamydia enligt preliminär statistik och detta är den högsta siffran på SJU år! Även Gonorré ökar stadigt och 1681 fall anmäldes förra året, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2014.

Artikeln tar upp två faktorer som de största anledningarna till att statistiken gått upp så mycket de senaste åren.

1. ÖKAD PROVTAGNING 
Detta är något som jag ser som super positivt och jag tycker att det visar på att folk har börjat inse allvaret i dessa sjukdomar och man faktiskt tar sitt ansvar! Jag tror att det ökade utbudet av testmöjligheter har bidragit till stor del att dra upp denna statistik. Att man inte längre behöver boka en tid hos vården och vänta 2 veckor på ett testresultat gör att fler människor faktiskt testar sig. Att lätt kunna beställa ett hemtest online eller kila in på närmsta apotek, ta testet i din hemmiljö och sedan få svar inom 48 h gör detta till något mer av ett "convenient matter" för alla.

Test för klamydia och mykoplasma hittar du här 
(Även hört ryktesvägar att det inom en snar framtid kommer lanseras ett test för gonorré, låter mycket lovande tycker jag!)

2. KONDOMEN ÄR OTRENDIG 
P-stav, P-piller, Spiral, Säkra Perioder, Ja.. You Name IT! I denna djungel av olika preventivmedel som finns tillgängliga blir nästan alltid kondomen bortglömd. Monica Ideström från Folkhälsomyndigheten styrker detta när hon berättar i artikeln att det inte är någon liten grupp utan att det är väldigt många som inte använder sig av kondom idag.

Detta är rätt sjukt med tanke på att antalet som testar sig går upp men antalet som faktiskt skyddar sig går ner ... 1+1 = 3? 

Jag får inte matematiken att gå ihop...
Jag tror inte att folk inte förstår att p-piller alltså inte skyddar mot könssjukdomar utan endast mot graviditet men kanske har folk blivit mer våghalsiga. I och med att det är lättare att både testa sig och bota sig för den delen (via e-recept i den digitala vårdcentralen) ser folk lättare på problemet.

I vilket fall som helst behöver kondomen komma tillbaka med i matchen, klippa sig och skaffa ett jobb eller ja en ordentligt jävla omstrukturering i alla fall, för detta fungerar inte in the long run...

Ha det fint!

/CK











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar