söndag 3 april 2016

Nu systematik behövs inom vården!

Läste precis en riktigt intressant artikel angående det allt mer intensiva innovationsflödet inom uppkopplad hälsa publicerad av Telia. 
Kort och gott så handlar artikeln om att allt fler företag kommer upp med initiativ som kretsar kring möjligheter till att testa sig hemma, allt ifrån aktivitetsarmband som kan ge indikationer på hur det står till med din hälsa till provsvar på klamydia eller gonorré. Detta är extremt intressant med tanke på vilken förändringsprocess vi står inför inom vården nu när kunder kan utföra all fler uppgifter på egen hand utanför vårdinrättningarna. 

Den stora frågan är dock varför denna utveckling går så långsamt framåt? 
Teknikerna finns där och företagen står redo att tillgodose behovet på marknaden, och vilken kund/patient vill inte ha snabbare service inom vården?

I artikeln uttalar sig Mats Olsson som är framtidsstrateg på Kairos Future och han hävdar att det som bromsar hela processen är att det saknas en systematik. Myndigheterna har fortfarande ett stort ansvar i att underlätta genom att etablera ersättningssystem och infrastruktur för dessa hemtester.  Trots den stora mängden fördelar med testerna som kan frigöra mängder av resurser så görs allt för lite för att lösa denna fråga. Tänk bara vad vi skulle kunna spara pengar och lösa den konstanta personalbristen inom vården med dessa självtester. Enkla provtagningar skulle då ske direkt i hemmet, och därmed slipper kunderna åka iväg och anpassa sig till öppettider för att få det gjort och vården slipper att lägga personalresurser på enkla provtagningar som patienterna själva klarar av. Så detta skulle inte bara spara pengar utan det är ju helt klart en bra miljövinst!  
Denna utveckling blir väldigt intressant att följa och ju mer man studerar vården och hur den är uppbyggd idag desto fler områden hittar man var vi kan förbättras och effektiviseras allt mer. Och ja, SCM-student och allt så ligger ju ändå effektivisering mig varmt om hjärtat :)

God natt och ha en fin vecka!

/CK 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar